Evropa opterećena Trampom

22:31 19. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Snažna Evropa biće najbolji odgovor na moguću pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, izjavio je nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian).

"Mislim da u Evropi previše pričamo o Donaldu Trampu", rekao je Lindner u petak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Najbolji način da se pripremite za Trampov drugi predsednički mandat bio bi jačanje evropske konkurentnosti, rekao je ministar.

Evropa mora da bude dostojan partner – u pogledu ekonomske situacije, ali i u smislu pravedne podele tereta unutar NATO, odnosno izdvajanja novca za odbranu.

"Najbolja odbrana je napad. A da biste mogli pravilno da napadnete, morate biti jaki na svom terenu", rekla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine).

To znači snažno jedinstveno evropsko tržište i uniju tržišta kapitala, što kompanijama treba da pruži bolje mogućnosti finansiranja.

Lindner, koji je lider nemačkih liberala (FDP), rekao je da je zabrinjavajuće što političari u Evropskoj uniji žele da slede primer SAD i da prošire subvencije.

Evropa, objasnio je, ne može da dobije trku u subvencijama.

Istovremeno, Lindner je doveo u pitanje sposobnost sledeće vlade SAD da dugoročno nastavi sa visokim subvencijama američkim komapnijama. (kraj) dep/mk

Share: