SAD koristi sukob

12:13 13. 03. 2024. FoNet | Velimir Ilić

ŠANGAJ/MOSKVA - Sjedinjene Države koriste sukob između Rusije i Ukrajine da uz pomoć NATO preuzmu kontrolu nad evropskim zemljama, rekao je za TASS izvršni direktor Centra za studije Rusije i Centralne Azije pri Šangajskoj akademiji društvenih nauka Sun Ki, komentarišući izjavu šefa CIA Vilijama Bernsa da Vašington pruža podršku Kijevu da obuzda Kinu.

"Prava svrha Bernsovog govora u Senatu, zapravo, nije briga za Ukrajinu, već da iskoristi ukrajinsku krizu za postizanje sebičnih geostrateških ciljeva. Ti ciljevi uključuju korišćenje NATO za čvršće držanje evropskih zemalja. S druge strane, ukrajinska kriza se koristi za izvlačenje profita. SAD nastavljaju da dospivaju ulje na vatru, što donosi ogromnu korist", rekao je Sun, dodajući da je podrška Vašingtona Kijevu omogućila SAD da poveća ulaganja u svoja preduzeća i otvore radna mesta.

Sun je primetio da SAD, za razliku od Kine, nisu zainteresovane za okončanje sukoba u Ukrajini. Kao primer naveo je evropsku turneju specijalnog predstavnika kineske vlade za evroazijska pitanja Li Huija. (kraj) vip/dj

Share: