Svađa oko pomoći Ukrajini

20:48 29. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački vicekancelar Robert Habek (Habeck) apelovao je na stranke vladajuće koalicije da primire raspravu o vojnoj pomoći Ukrajini.

"Ako se sada svađamo oko toga kako da pomognemo (Ukrajini) i da li da joj pošaljemo krstareće rakete Taurus, Putin može da odahne. To bi bilo najgluplje da uradimo", rekao je Habek, koji je i ministar privrede, za nedeljno izdanje lista Frankfurter algemajne cajtung.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc (Scholz) protiv je slanja Taurusa Ukrajini, za razliku od liberala (FDP) i Zelenih čiji je član Habek.

FDP i Zeleni su kritikovali i izjavu Šolcovog stranačkog kolege Rolfa Miceniha (Mützenich) o mogućem zamrzavanju rata u Ukrajini.

"Ne treba jedni druge da sumnjičimo da neko ugrožava mir. Putin je taj koji je pretnja miru", rekao je vicekancelar. Dodao je da je ruski predsednik kriv za ubijanje ljudi u ratu i da iz situacije niko ne može da profitira.

Na pitanje hoće li svađa oko Taurusa da se nastavi, Habek je odgovorio da će na kraju da odluči Savezni savet za bezbednost, gde je neophodna jednoglasnost. "Ako je ne bude, ne možemo da pošaljemo (Taurus)."

Neslaganje koalicionih partnera oko raketa ne treba da zamagli činjenicu da se u vezi sa mnogim drugim pitanjima slažu, istakao je Habek.

Apelovao je na razumevanje u vezi sa pomoći Ukrajini jer je to i u interesu Nemačke.

"Putin za svoje imperijalističko velikorusko carstvo ne želi samo da zauzme Ukrajinu, već i da destabilizuje liberalnu demokratiju van Ukrajine. Ako Putin ne bude zaustavljen, neće prestati", zaključio je nemački vicekancelar. (kraj) dep/mk

Share: