Veći, snažniji, jedinstveniji

16:08 04. 04. 2024. FONET | Davor Pašalić

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se danas obeležava 75. godišnjica postojanja najsnažnijeg, najizdržljivijeg i najuspešnijeg saveza u istoriji i ocenio da je alijansa veća, snažnija i jedinstvenija nego ikada.

Na današnji dan 1949. šefovi diplomatija 12 zemalja iz Evrope i Severne Amerike okupili su se da bi potpisali Vašingtonski sporazum o stvaranju saveza, koji je pružio bezbednost našim narodima u dugim godinama Hladnog rata - od Berlinkog vazdušnog mosta, preko Kubanske raketne krize, do pada Berlinskog zida. Posle Hladnog rata, NATO je doprineo okončanju dva brutalna etnička sukoba na Balkanu, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da je, nakon terorističkih napada na Njujork i Pentagon 2011. godine, NATO prvi put primenio Član 5 Vašingtonskog sporazuma, koji određuje da napad na jednu članicu alijanse predstavlja napad na sve članice.

Od tada je NATO u prvim redovima borbe protiv terorizma, izjavio je Stoltenberg, uz konstataciju da je novu prekretnica predstavljala ruska aneksija Krima 2014. godine, nakon čega alijansa sprovodi najveće jačanje kolektivne odbrane. (kraj) vip/drp/bdr

Share: