Diskriminacija iz nehata

13:00 23. 04. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Diskriminacija se često dogodi iz nehata, usled neiformisanosi ljudi, izjavila je FoNetu predstavnica organizacije Jaki mladi Ljubica Kuridža.

Ona je istakla da se osetljivost ljudi da posmatraju osobu u njenoj specifičnosti i različitosti uči, kao što se uči i da vode računa da je nikako ne uvrede i ne omalovaže.

Kuridža smatra da svaka različitost u grupi vršnjaka ubrzo "upada u oči i štrči".

Navela je primer dece i mladih koji su u domovima za nezbrinutu decu ili u hraniteljskim porodicama, što ih odmah čini "drugačijima".

Kako je ukazala, mladi sa hendikepom su grupa koja zahteva posebnu pažnju javnosti i društva.

"Godinama smo pričali o integraciji i inkluziji i nastojali da je unapredimo u skoro svim lokalnim zajednicama, ali ne možemo kao društvo baš da se pohvalimo da smo to uradili na način kako smo planirali", ukazala je Kuridža.

Ona integraciju i inkluziju osoba sa hendikepom u društvo vidi kao dugotragan proces, koji zahteva neprekidno učenje i usaglašavanje svega onoga što su potrebe mladih iz te kategorije društva, a što društvo može da unapredi. (kraj) zvs/kt

Ovu specijalizovanu produkciju Novinske agencije FoNet podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Share: