Francuski orden Panteliću

19:29 10. 10. 2022. FoNet

BEOGRAD - Vi ste neumorna spona između Francuske i Srbije, izjavio je danas ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar, koji je direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, u ime francuske ministarke kulture i komunikacija, odlikovao ordenom Umetnosti i književnosti u rangu viteza.

Drago mi je zbog duge i trajne saradnje koju ste istkali za Pariskom kinotekom i francuskim Nacionalnim institutom sa audiovizuelne umetnosti, poručio je Košar, obraćajući se Panteliću na svečanosti u ambasadi Francuske.

Košar je podsetio na raznovrsnu novinarsku karijeru Pantelića i posebno naglasio njegovu ulogu filmskog kritičara i umetničkog direktora FEST-a, koji je u periodu Jugoslavije bio najznačajniji festival u regionu, otvoren ka zapadnom svetu i koji je i danas veliki festival sedme umetnosti.

Neprekidno radite na tome da evropski i francuski film imaju zasluženo mesto, istakao je Košar i naglasio da Pantelić, kao član Evropske filmske akademije, zna koliko snažno Francuska podržava filmsku industriju, posebno kroz koprodukcije na brojnim filmovima sineasta sa Balkana.

Od 2016. ste direktor sjajne Jugoslovenske kinoteke, istakao je ambasador Francuske i dodao da je Pantelić organizovao veliki broj francusko-srpskih susreta na temu filma.

Organizovali ste brojne retrospektive posvećene velikanima francuskog filma, kao što je omaž Žan Pol Belmondu prošle godine, kao i događaj koji je posvećen nedavno preminulom Žan Lik Godaru, osnivaču francuskog novog talasa, rekao je Košar.

On zna da Pantelić ima u planu i da u Beogradu bude domaćin čuvenoj glumici Isabel Iper i da u njenu čast priredi izložbu i seriju projekcija i najavljuje da će mu ambasada u tome pomoći.

Za mene je velika čast što primam ovo visoko odlikovanje, uzvratio je Pantelić, koji je srećan što ono dolazi iz Francuske, kolevke filma, čija ga je kultura sa srpskom, odnosno jugoslovenskom, najviše oblikovala i to još uvek čini.

Opisati značaj, ulogu i uticaj francuske kulture prosto je nemoguće. Suzimo li ove okvire na isključivo sedmu umetnost, odgovor bi bio isti, ocenio je Pantelić.

Ističući da je francuska kinematografija više nego ijedna druga okrenuta svetskim umetnicima i van svojih granica, on je predočio da rezultati takve saradnje na najbolji način pokazuju kako umetnost koju stvara čovek briše globalne granice.

Umetnost je neraskidiva veza između ljudi. Tako je bilo i biće, a na to posebno treba podsećati kada naiđu teška vremena, kao ova čiji smo savremenici, poručio je Pantelić.

On je zahvalio Ministarstvu kulture Francuske, a pre svega svima koji su stvarali i stvaraju umetnost, kao zvezde vodilje "koje ćemo slediti i mi i oni koji dolaze na putu ka svetu boljem od ovog kakav je danas". (kraj) def

Share: