Izbori krajem godine

15:32 20. 03. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Lideri Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, Borko Stefanović, Marinika Tepić i Dejan Blagojević predstavili su danas na konferenciji za novinare "Plan za dan posle" smene vlasti u Srbiji i pokazali potpisanu izjavu da će se povući iz politike ukoliko za šest meseci po promeni vlasti ne budu sprovedene u delo mere iz tog plana.

Garantujemo da ćemo u šest meseci posle promene režima omogućiti da svaki lekar početnik u Srbiji ima platu od bar 1.000 evra, da svaka medicinska sestra ima bar 600 evra, da se početna plata svakog nastavnika u školi kreće od 700 evra, da svako stariji od 65 godina, a nema nikakve prihode, dobija bar 100 evra mesečno, rekao je predsednik SSP Dragan Đilas, koji je zajedno sa Stefanovićem, Tepić i Blagojevićem potpisao izjavu da će se povući iz politike ukoliko taj plan ne bude sproveden.

"Ukoliko to ne ispunimo nećemo se više baviti politikom jer onda i ne zaslužujemo da budemo na tim mestima", naglasio je Đilas.

Ocenio je da je Srbija blizu "dana posle". "Zna Aleksandar Vučić da ne može više da pobedi na predsedničkim izborima, da nemaju nikakve šanse na parlamentarim izborima, očekujem izbore već do kraja godine, i da 2022. bude godina kada ćemo mi pokazati kako država može da izgleda, a ljudi da žive", poručio je Đilas. 

Tepić je rekla da je okosnica tog plana uvođenje odgovornosti za učinjeno, a ne samo smena režima i sistema, i da se predviđa usvajanje tri ključna zakona, o poreklu imovine, specijalnom antikoripcijskom tužiocu i o zabrani bavljenja javnim poslom.

"I onda neće više biti onih floskula 'kazniće vas građani na sledećim izborima', nećete ni moći da se kandidujete kada nezavisna, slobodna, samostalna tela kao i pravosuđe budu dokazali, a mnogo dokaza će biti, da ste se ogrešili o građane i građansku čast", istakla je Tepić. (kraj) vbr/mr/dpv

Share: