Pomoć Srbije u gašenju požara

19:44 10. 01. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić učestvovao je danas u onlajn sastanku u okviru Mehanizma civilne zaštitu Evropske unije na temu iskustava stečenih u sezoni požara na otvorenom tokom prošle godine, saopštilo je Ministarstvo.

Bili smo svedoci velikih šumskih požara u regionu jugoistočne Evrope u 2021. godini kada se Srbija pokazala kao jedan od lidera u regionu u pružanju bezrezervnoj pomoći Bosni i Hercegovini, Republici Severnoj Makedoniji i Grčkoj, istakao je Gašić.

On je podsetio da su helikopteri MUP Srbije, opremljeni najmodernijom opremom preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, u julu gasili požar u Slovenije, najveći u istoriji te države.

Srbija je na taj način zajedno sa evropskim kolegama iz Austrije, Rumunije, Slovačke i Hrvatske "doprinela efikasnom suzbijanju" požara, istakao je Gašić.

On je poručio da je u narednom periodu planirano jačanje tehničkih kapaciteta kroz mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Onlajn sastanku, koji su zvanično otvorili ministar unutrašnjih poslova Portugalije Žoze Luis Karneiro i evropski komesar za humanitarnu pomoć i krizno upravljanje Janez Lenarčič, učestvovali su ministri i drugi predstavnici nadležnih ministarstava iz Češke, Grčke, Italije, Slovenije, Španije, Nemačke, Norveške i Turske i Srbije. (Kraj) vip/dal/bdr

Share: