Velika šansa za proširenje

22:11 13. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre ocenio je večeras da u ovoj godini postoji realna šansa da se napreduje u procesu proširenja EU i da je Unija, uprkos krizama, ostala ujedinjenja jer se radi o zajednici u kojoj se veruje u demokratiju i poštovanje ljudskih prava.

Žiofre je, na novogodišnjem prijemu EU Info centra i izložbi fotografija sa temom "Biti mlad u Srbiji", naglasio da fotografije najbolje pokazuju koliko se toga dogodilo u jednoj godini.

Ovo je moja prva godina u Srbiji i tih 365 dana izgleda mi kao 600. Ova godina je počela sa idejama i ciljevima, Novi Sad je preuzeo titulu prve evropske prestonice kulture van EU, imali smo planove kada je reč o borbi protiv klimatskih promena, ali je nekako to sve moralo da se reorganizuje, naglasio je Žiofre.

Probudili smo se 24. februara sa imperijalnim ratom u središtu Evrope, sa invazijom na Ukrajinu. EU je ostala ujedinjena, uradila je šta je trebalo, reagovali smo na rusku agresiju, energetsku krizu, krizu hrane i ostajemo na svom putu da EU bude karbon-neutralna do 2050. godine, predočio je Žiofre. (kraj) is/ivt/dpv

Share: