Šmit optužnicom štiti sebe

18:23 12. 08. 2023. FoNet | Velimir Ilić

METKOVIĆ - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas, komentarišući optužnicu u BiH protiv Milorada Dodika, da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit koristi svoja ovlašćenja da bi zaštitio sebe, a kad tim istim ovlašćenjima treba da zaštiti prava Hrvata u toj zemlji onda - baš nema vremena.

Menja zakone kako hoće, krivični zakon menja kako hoće, a gde je bio pre godinu dana kad je tim istim ovlašćenjima mogao da promeni izborni zakon BiH i da, ne kršeći Dejtonski ustav, spreči da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva BiH, rekao je Milanović novinarima danas u Metkoviću, pre početka manifestacije Maraton lađa.

"To nije napravio, ali da bi zaštitio svoju stražnjicu i svoju reputaciju promenio je krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik napravio - krivično delo. To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju", citirala je agencija Hina Milanovićevu izjavu novinarima.

Milanović je za Šmita rekao da je "penzionisani nemački političar koji je iza sebe ostavio nebitan trag", i da je od nekog ssa strane "instaliran za kolonijalnog upravnika u BiH", iako za to "nema mandat Saveta bezbednosti" UN i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u BiH, navodeći američku.

Milanović je rekao kako ga je Dodik nazvao u petak da mu javi za optužnicu.

"Je li to način smirivanja situacije u BiH, deeskalacije?", upitao je Milanović dodajući da će "nastaviti da poziva sve faktore ovog prostora - Hrvate, Srbe, Bošnjake da razgovaramo bez tih kolonijalnih upravitelja".

Hrvatski predsednik ocenio da je Bosna i Hercegovina "trapavo, traljavo, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata" koji mogu izmišljati nova krivična dela.

Ali kad treba da naprave "jednu potpuno banalnu stvar kao što je zaštita hrvatskog naroda u BiH i da spreče tu devijaciju da neko treći može birati tvog predstavnika - onda mu se udaje kćer il' mu se teli krava, onda baš nema vremena", naveo je Milanović.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), a za to krivično delo zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Posebnim zakonom usvojenim u parlamentu RS u junu je blokirano sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH, a taj zakon visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit je poništio 1. jula koristeći svoja ovlašćenja.

Šhmit je, podseća Hina, istovremeno nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH po kojima je nesprovođenje odnosno nepoštovanje njegovih odluka postalo krivično delo.

Dodik je ignorisao Šmitovu odluku i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona o blokadi sprovođenja presuda Ustavnog suda.

U Dodikovom kabinetu optužnicu su nazvali "političkom" i "pokušajem rušenja" Dodika i Republike Srpske. (kraj) vip/mk

Share: