Vakcinisanje pre Božića

18:50 25. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Brisel - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je bi prvi građani u 27 država članica mogli do Božića biti vakcinisani protiv korona virusa, ali je upozorila da te države moraju hitno pripremiti opremu za dopremanje stotina miliona doza vakcina, prenosi AP.

Fon der Lajen je naglasila da se napokon nazire "svetlo na kraju tunela" i zakonodavcima EU je poručila da postoji mogućnost da prvi Evropljani budu vakcinisani pre kraja decembra ove godine.

Evropska komisija, kao izvršni ogranak EU, ima sklopljene ugovore sa šest potencijalnih dobavljača vakcina i trenutno radi na ugovoru sa sedmim, a takvi dogovori omogućavaju nabavku više od 800 miliona doza, što je znatno veći od ukupnog broja stanovnika u EU koji broji oko 460 miliona ljudi.

U utorak je Brisel saopštio da će potpisati ugovor s kompanijom Moderna za nabavku 160 miliona doza eksperimentalne vakcine protiv korone, čija je efikasnost, prema preliminarnim podacima, 94,5 odsto.

"Države članice se sada moraju pripremiti. Govorimo o milionima vakcina, hladnim lancima, organizaciji centara za vakcinaciju, kao i o adekvatno osposobljenom medicinskom osoblju. Bitno je da sve to na vreme bude pripremljeno i da države obezbede sve što je potrebno", navela je Fon der Lajen. (kraj) vip/js/dpv

Share: