Molnupiravir suzbija koronu

20:16 04. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Atlanta - Stručnjaci sa Instituta za biomedicinske nauke Univerziteta Džordžija objavili su da su ispitivanja na životinjama pokazala da antivirusni lek molnupiravir potpuno suzbija prenos korona virusa u roku od 24 sata, piše danas portal Index.

"Ovo je prva demonstracija oralno dostupnog leka koji brzo blokira prenos SARS-CoV-2. Molnupiravir bi mogao sve promeniti", rekao je virolog Ričard Plemper sa Univerzitat Džordžija.

Budući da je ovaj lek u formi tablete i da se može uzimati oralno, lečenje može započeti u vrlo ranoj fazi bolesti, što može imati trostruke koristi: može sprečiti razvoj težih simptoma, skratiti period kada je pacijent zarazan za druge i time suzbiti pojavu daljih lokalnih žarišta, piše Eureka Alert.

"Već smo ranije primetili da molnupiravir deluje protiv širokog spektra respiratornih RNK virusa i da se u zaraženim životinjama koje su dobile taj lek smanjuje količina virusnih čestica za nekoliko redova veličine, što dramatično smanjuje prenos", rekao je Plemper.

"Zbog toga je molnupiravir postao dobar kandidat za farmakološku kontrolu kovida-19", dodao je on.

Plemper i njegovi kolege ispitali su delotvornost ovoga leka na feretkama zaraženim kovidom-19. Feretka je odomaćena podvrsta evropskog tvora, poznata i pod nazivom afrički tvor. (kraj) vbr/js/dpv

Share: