Građanin strani agent

20:15 10. 12. 2020. FoNet

Moskva - Ne mogu zamisliti da strani agenti u Sjedinjenim Američkim Državama traže da budu zaposleni u Stejt departmentu, pa to je smešno, odgovorio je ruski predsednik Vladimir Putin, na video konferenciji Saveta za civilno društvo i ljudska prava, kritičarima nacrta zakona o statusu ruskih državljana koji su strani agenti, izvešavaju vesti.ru.

Ovaj propis je već prošao prvo čitanje u Dumi, a Putin je dodao da je "nemoguće da to nekako ograničava ljude, ograničava njihove aktivnosti", a status stranog agenta ne vodi ni do kakvih zabrana od strane države.

Svrha takvog zakona je obezbeđivanje nemešanja stranih država u unutrašnje poslove Rusije, na čemu one "aktivno rade" dajući novac za "unapređenje svoje agende u našem unutrašnjem političkom životu", dodao je Putin, uz opasku da se "moramo zaštititi od ovoga" i, sa druge strane, "izbegavati preterana ograničenja" i "omogućiti ljudima da slobodno rade, ne osvrćući se oko sebe".

Putin se osvrnuo na ograničavanje ili blokiranje ruskih medijskih kanala na Fejsbuku i Tviteru, rekavši da se "oni bave cenzurom" i da je to "polje konfrontacije informacija", prenose vesti.ru.

"Prisiljeni smo da na to nekako odgovorimo, ali tako da sebi ne pucamo u nogu, već da razvijemo vlastite usluge, sopstvene mreže i pružimo kvalitetne usluge, bez ograničavanja ljudi tamo gde to uopšte nema smisla".

Putin je na sednici, tempiranoj za Međunarodni dan ljudskih, prava 10. decembar, podržao ideju o formiranju Ruskog suda za ljudska prava. (kraj) dep

 

Share: