Zabrana rada terorističkom udruženju

16:03 05. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer zabranio je rad udruženju "Ansaar International", zbog tvrdnji bezbednosnih izvora u Berlinu da se to udruženje bavi salafističkim misionarenjem i da finansira međunarodni terorizam.

Humanistička fasada u vidu izgradnje bunara za pitku vodu, pomoć ratnim siročadima ili slogana "Mi gradimo tamo gde drugi uništavaju" zapravo je, navode nemačke službe bezbednosti, prikrivala udruženje koje se "primarno bavi antiustavnim, odnosno aktivnostima koje nemačke vlasti ne tolerišu". 

Nemačko Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je uredba o zabrani rada stupila na snagu u sredu, 5. maja, u ranim jutarnjim časovima, a istovremeno su sprovedene i racije u deset nemačkih pokrajina, prenosi Dojče vele.

U akcijama je zaplenjen dokazni materijal.

U obrazloženju odluke o zabrani rada "Ansaar International" navodi se da je to udruženje prikupljalo donacije u visini od nekoliko miliona (evra), a da je primarni cilj bila "pomoć terorističkim organizacijama u inostranstvu, pre svih Al-Nusra frontu u Siriji, palestinskom Hamasu i Al-Šababu u Somaliji". 

Konkretan povod za zabranu rada bila je velika racija u prostorijama udruženja tokom aprila 2019. godine, kada je zaplenjena veća količina materijala.

Dojče vele navodi da je istovremeno rad zabranjen čitavom nizu udruženja, među kojima su Fondacija Anis Ben-Hatira, koja je nazvana po nemačko-tunižanskom fudbaleru, "Somalijski komitet za informacije i savetovanje" iz Darmštata i okoline i udruženje za ženska prava "ANS Džastis". (kraj) dep

Share: