Mekarti se sastao sa CAI

22:46 05. 04. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

LOS ANĐELES - Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Mekarti sastao se danas u Kaliforniji sa tajvanskom predsednicom Cai Ingven i prvi je visoki američki funkcioner koji je od 1979. godine imao sastanak sa liderom Tajvana na američkom tlu, uprkos pretnjama Kine.

Mekarti, treći po važnosti u američkoj vladajućoj hijerarhiji, poželeo je dobrodošlicu predsednici Tajvana u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana u blizini Los Anđelesa, prenosi Hina.

Mekarti je nazvao Cai "velikom prijateljicom Amerike" i dodao da je "optimističan da će se pronalaziti načini za građane Amerike i Tajvana da deluju zajedno kako bi promovisali ekonomsku slobodu, demokratiju, mir i stabilnost."

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nema ništa novo u tome što tajvanska predsednica prolazi preko američke teritorije i istakao da Peking tu posetu ne bi trebalo da koristi kao izgovor za pojačavanje tenzija, iako "veruje da će današnji sastanak izazvati snažnu reakciju Kine". (kraj) is/bdr

Tagovi:
Share: