Ilustrujući Martina Fjera

17:52 06. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Izložba "Ilustrujući Martina Fjera", otvorena do 28. februara u Galeriji Instituta Servantes, sastoji se od 13 litografija slikara, crtača i gravera Karlosa Alonsa, koje posetiocima pružaju mogućnost da se posredno upoznaju sa znamenitim epom "Martin Fjero" iz 1872. godine.

Autor "Martina Fjera" je argentinski pisac, vojnik, novinar i političar Hose Ernandes. Reč je o dvodelnom epu, "Gaučo Marin Fjero" (1872) i "Povratak Martina Fjera" (1879). U kulturnoj baštini Argentine ovo delo slovi kao jedan od najautentičnijih izraza argentinske književnosti, prevedeno je na više od 30 jezika, računajući i srpski.

Ernandesov "Martin Fjero" sublimiše istorijski doprinos gaučosa nacionalnom razvoju Argentine, budući da su gaučosi imali značajnu ulogu u sticanju nezavisnosti od Španije i tretiraju se kao temelj argentinskog nacionalnog identiteta. Izuzetnu kritiku ovog dela ostavio je Horhe Luis Borhes.

Izložene litografije Karlosa Alonsa nastale su pedesetih godina prošlog veka, kada je pobedio na konkursu za ilustraciju "Martina Fjera" i drugog dela "Don Kihota od Manče". Tiraž epa ilustrovanog sa Alonsovih 13 litografija i 67 crteža bio je 2 000 primeraka, što ovo izdanje svrstava u raritetna.

Kroz radove Alonsa provlače se ožiljci vojne diktature (1977. godine dobio je egzil u Španiji) kao i njegova politička angažovanost. Njegov umetnički izraz navodi na razmišljanje "o paradoksu između subjektivnog i realnog, haosa i reda, zadovoljstva i discipline".

Alonso je 1963. godine ilustrovao razglednice sa scenama iz "Don Kihota" za tadašnji Sovjetski Savez, zajedno sa velikanima kao što su Gustav Dore, Onore Daumijer i Pablo Pikaso.  

Ulaz na izložbu je besplatan, uz poštovanje epidemioloških mera, svakog dana između 9 i 17 sati. (kraj) dep

Share: