EU podržava inovacije

17:43 17. 01. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji i trgovinsko-ekonomski predstavnici ambasada zemalja članica EU posetili su Inovacioni fond Republike Srbije i Naučno-tehnološki park u Beogradu i poručili da EU nastavlja da nudi svoju bezrezervnu pomoć u izgradnji tehnoloških, inovacionih kapaciteta Srbije, saopštila je danas EU info mreža.

Cilj posete je predstavljanje najnovijih dešavanja u rastućem inovacionom ekosistemu u Srbiji i angažovanje sa inovativnim srpskim kompanijama, posebno u pogledu njihovih ambicija za ulazak na tržište EU i povezivanja sa investitorima iz Unije.

Šefica odeljenja za evropske integracije, privredu i trgovinu u Delegaciji EU u Srbiji Andrea Hohuber rekla je da zajednička poseta sa predstavnicima država članica još jednom naglašava važnost redovnog i bliskog angažmana sa inovativnim kompanijama, koje se brzo razvijaju u Srbiji.

"Proizvodi i usluge koji se ovde danas razvijaju su impresivni i predstavljaju budućnost za potrošače širom EU, Evrope i šire. Kompanije sa kojima smo razgovarali su visoko motivisane, kvalifikovane i primer su šta se može postići uz pomoć efikasnih struktura podrške, kao što su Fond za inovacije i mreža naučno-tehnoloških parkova, poput beogradskog. Upravo zbog toga, Evropska unija nastavlja da nudi svoju bezrezervnu pomoć u izgradnji tehnoloških, istraživačkih i inovacionih kapaciteta Srbije, kao njen vodeći partner u ovoj oblasti“, rekla je Hohuber.

Kroz poziv predstavnicima država članica EU u Naučno-tehnološki park, EU nastoji da potencijalnim investitorima iz Evrope predstavi inovacioni ekosistem Srbije u usponu, dodatno promoviše vidljivost inovacija Srbije i podstakne inovativne srpske kompanije i start-apove da pristupe tržištu EU.

Evropska unija je do sada obezbedila 88 miliona evra za istraživanje i razvoj u Srbiji, podržavajući inovacije kako u privatnom tako i u javnom sektoru.

U okviru programa Horizont – naučnoistraživačke inicijative EU, 596 srpskih inovatora dobilo je sredstva za istraživanje ukupne vrednosti od 135 miliona evra. (kraj) vip/lč/bdr

Share: