Apoteka u alt dojč stilu

23:04 29. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Izložba pod nazivom "U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana", na kojoj će publika moći da vidi u celosti očuvan nameštaj iz istoimene apoteke iz Vršca koja je počela da radi 1885. godine, biće otvorena u četvrtak, 4. novembra u Kolegijum Hungarikumu, u Beogradu, najavio je danas Muzej za istoriju farmacije.

Apoteka "Kod ugarskog kralja Svetog Stefana" tokom 19. i 20. veka menjala je brojne vlasnike, da bi rešenjem od 29. juna 1946. njeni nameštaj i oprema bili ustupljeni Farmaceutskom fakultetu u Beogradu gde se i danas nalaze.

Nameštaj apoteke izrađen 1885. godine, predstavlja izuzetan primerak alt dojč stila, veoma precizne izvedbe, sa duborezima koje je izradila vrhunska umetnička radionica. Sadrži sve karakteristike jonskog stila iz arhitekture stare Grčke koji je, delimično stilizovan, bio omiljen krajem 19. veka u arhitekturi i uređenju enterijera.

Izrađen od masiva drveta hrasta sa podkonstrukcijom od jelovog drveta, sastoji se od četiri vitrine ukupne dužine 13,5 metara, sa više od 350 fioka. Na fiokama se nalaze porcelanske pločice sa latinskim nazivima materijala i hemikalija korišćenim za izradu lekova i preparata, složeni po grupama. (kraj) vbr/lč/dpv

Share: