Kućni kovid test

20:09 17. 12. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Beograd - Prvi kućni test na korona virus od danas popodne, a najkasnije od sutra, biće dostupan u Apotekama Beograd, objavio je portal Nova.rs.

"Od danas popodne i nadalje od sutra u ustanovama Apoteka Beograd biće takozvani kućni testovi za utvrđivanje prisustva virusa korona. Cena im je 1.296 dinara", rekla je za portal Nova.rs Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd.

Test, stručnog naziva SGTi-flex COVID-19 Ag, precizan je 98 odsto, a proizvođač je Južna Koreja, navela je Bjeletić, objasnivši kako se kućni test na koronu koristi.

"Uz njega ide jesnostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test”, objasnila je Bjeletić. (kraj) vip/dpv

Share: