Fondacija Ćuruvija napustila radnu grupu

20:33 12. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Fondacija "Slavko Ćuruvija" istupila je danas iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Srbije jer to telo nije javno osudilo napade pojedinih tabloida na redakciju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i dovođenje u vezu tog istraživačkog portala sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

"Da je postojala iskrena namera da se unapredi bezbednost novinara u Srbiji, Vlada Srbije je imala priliku da obustavi hajke koje se iz njenih redova i uz njenu podršku vode protiv redakcija čiji rad nije po volji stranke na vlasti. Naprotiv, od formiranja Radne grupe, broj pritisaka i pretnji novinarima je u porastu – samo od početka 2021. godine u bazi NUNS-a registrovan je već 21 napad", sapštila je Fondacija.

Dalje se kaže da obračun sa novinarima portala KRIK, koji su optuženi za saradnju s kriminalnom grupom Veljka Belivuka, predstavlja novi nivo orkestriranog i svesnog dovođenja istraživačkih medija u ozbiljan bezbednosni rizik. Osim tabloidnih novina i televizija te optužbe ponavljanju "visoki funkcioneri vladajuće stranke i republički poslanici".

"Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, međutim, nije smogla snage da javno osudi ove napade, iako je takvu obavezu prihvatila Planom rada koji je usvojen u januaru", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da bi bilo licemerno nastaviti rad u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara, s ozbirom na to da novinari KRIK-a strahuju za ličnu bezbednost, a Fondacija je "istovemeno nemoćna da te napade čak ni javno osudi".

Kako je Fondacija "Slavko Ćuruvija" u Radnoj grupi bila predstavnik Asocijacije onlajn medija, dodaje se da će ta asocijacija "odluku o nastavku svog učešća u Radnoj grupi doneti u narednim danima". (kraj) dep

Share: