(Ne)transparentna pomoć

16:14 24. 05. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - "Srbija je među zemljama koje su nedovoljno transparentno donosile pakete hitnih ekonomskih i fiskalnih mera u vezi s pandemijom", pokazuju rezultati međunarodnog istraživanja Internešnal budžet partneršip (IBP) iz Vašingtona, koje je prenela organizacija Transparentnost Srbija.

Nijedna od 120 posmatranih zemalja, prema standardima metodologije IBP, nije pokazala „suštinsku transparentnost“ pri donošenju i sprovođenju mera, a za samo četiri je ocenjeno da je otvorenost budžetskog procesa bila “adekvatna”. To su: Australija, Norveška, Peru i Filipini.

Neke elemente otvorenosti imalo je 29 država, dok je „ograničenu transparentnost“ pokazalo 56, među kojima je i Srbija, a "minimalnu otvorenost“ u budžetskom odgovoru na pandemiju imala je čak 31 država.

Srbija je najlošije ocenjena u pogledu objavljivanja informacija o javnim nabavkama, o primaocima pomoći i učinku sprovedenih mera, učešću građana, kao i zbog toga što nisu rađene vanredne revizije programa pomoći, dok se jedina dobra ocena odnosi na objavljivanje makroekonomskih podataka i budžeta u celini. (kraj) lj/dal/nm

Share: