O budžetu u četvrtak

19:34 08. 12. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu u načelu o predlogu budžeta za 2021. godinu, kojim se predviđa deficit od 178,5 milijardi dinara ili tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je glasanje za četvrtak popodne.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je jutros da su planirani prihodi od 1.336 milijardi dinara, što je za 3,3 odsto povećanje u odnosu na rebalans iz novembra, a rashodi 1.514,8 milijardi - ili 14,3 odsto manje nego u rebalansu za ovu godinu.

Budžet ima dve izuzetno jake komponente - socijalnu i drugu vezanu za kapitalne investicije u zdravstvenoj, putnoj i železničkoj infrastrukturi, za šta je izdvojeno 330 milijardi dinara ili 5,5 odsto BDP.

Nabrajajući u koju sve infrastrukturu će novac biti ulagan, Mali je najavio i da će na proleće početi gradnja metroa u Beogradu, za šta je odvojen novac u budžetu.

Idemo na razvojni budžet, jačanje zdravstvenog sistema, socijalnih komponenti - povećanje plata i penzija, održavajući socijalnu i makroekonomsku stabilnost, i projektujemo za sledeću godinu stopu rasta od šest odsto, rekao je Mali.

On je odbacio kritike Fiskalnog saveta zbog povećanja plata i zapitao kako bi se na drugi način zahvalili zdravstvenim radnicima koji pokazuju junaštvo u borbi sa koronom.

Prema rečima Malog, Srbija će ove godine imati najmanji pad BDP u Evropi, biće između nula i minus jedan odsto, a zahvaljujući merama koje su preduzete u borbi protiv pandemije, pad u drugom kvartalu bio bi 15 odsto, a za celu godinu šest odsto.

Srbija će, dodao je on, imati priliv stranih direktnih investicija 2,3 milijarde evra.

Poslaničke grupe koje čine vladajuću koaliciju najavile su podršku budžetu u danu za glasanje, dok je šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Šaip Kamberi rekao da su predložili amandman kojim se budžetska davanja za nacionalne savete i nevladine organizacije sa predviđenih 267 miliona dinara povećaju na 534 miliona. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: