Novičok - hemijsko oružje

20:32 06. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Hag - Uzorci krvi uzeti od ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog potvrdili su prisustvo nervnog agensa iz grupe novičok, rekli su iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja u utorak, prenosi Rojters.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navela je u izjavi da biomarkeri u njegovoj krvi i urinu imaju "slične strukturne karakteristike kao toksične hemikalije koje pripadaju" grupi novičok.

Nalazi potvrđuju rezultate koje je objavila Nemačka, gde je Navaljni lečen nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru 20. avgusta. Berlin je zatražio od OPCW da uzme uzorke od ovog kritičara Kremlja i testira ih nakon što su nemački lekari zaključili da je otrovan novičokom.

Precizna supstanca u Navaljnijevim uzorcima koju su otkrile ovlaštene laboratorije OPCW nije bila na popisu zabranjenog hemijskog oružja, već se radi o novoj i neprijavljenoj varijanti iz porodice novičok, navodi se u izjavi.

"Ovi rezultati predstavljaju razlog za ozbiljnu zabrinutost", rekao je generalni direktor OPCW Fernando Arias, pozivajući članove da se pridržavaju međunarodnog sporazuma o zabrani upotrebe hemijskog oružja. (kraj) js/dpv

Share: